Semlor

Ingredienser

  • 100 g margarin
  • 5 dl mjölk
  • 50 g jäst
  • 2 msk Finax Psyllium
  • 540 g (ca 9 dl) Finax Glutenfri Mjölmix, spara ca 30 g (ca 0,5 dl) till utbakningen
  • 1-1,5 dl socker
  • 0,5 tsk salt
  • 1 ägg
  • 1,5-2 tsk kardemumma
  • Vispad grädde (eventuellt laktosfri) och mandelmassa
  • Florsocker till garnering

Semlor

Visst vill man kunna äta semlor trots glutenintolerans? Dessa är perfekta till Fettisdagen eller vilken annan dag som helst för den delen! Ger ca 15 st.

Gör så här

  1. Smält margarinet och tillsätt mjölken, värm blandningen till fingervarmt (37°C).
  2. Lös upp jästen i den fingervarma mjölkblandningen och tillsätt Finax Psyllium, låt svälla ca 10 min.
  3. Blanda samman de övriga ingredienser i en köksmaskin med degkrok ca 5 minuter (spara ca 30 g (ca 0,5 dl) mjölmix till utbakningen).
  4. Mjöla bakbordet med den sparade mjölmixen. Häll upp degen på bakbordet och dela den i ca 15 bitar som formas till bullar. För bästa resultat se till att bullarna är runda och fina utan sprickor.
  5. Lägg bullarna på en bakplåtsklädd plåt, låt jäsa övertäckta i ca 30 minuter.
  6. Pensla bullarna med ägg.
  7. Grädda i mitten av ugnen, 250°C i 7-10 minuter. Bullarna får snabbt färg så var vaksam med tiden.
  8. Ta ut bullarna och låt de svalna på galler.
  9. När bullarna har svalnat skär av locket på bullarna, lägg mandelmassan i mitten på bullen, spritsa över med grädda. Lägg på locket och sikta lite florsocker över dina semlor.

Tips

  • Lägg gärna till 1,5-2 tsk kardemumma i mjölmixen för extra god smak

Vår Glutenfrihet

Susanne-Persson-Barnbarn-2500x1655

Susanne Persson

Susanne Persson är en glad medelålders person som bor i Kris...

Läs hela berättelsen
Henrik_Bergqvist_Horizontal

Henrik Bergqvist

Henrik Bergqvist är 47 år gammal, egen företagare som i dags...

Läs hela berättelsen
Petra_Horisontell

Petra ter Laak

Petra har själv valt att äta glutenfritt. Läs Petras berätte...

Läs hela berättelsen
Louise_Lofdahl_Horisontell

Louise Löfdahl

MIN GLUTENFRIHET Att vara allergisk mot vetestärkelse kan innebära stora…

Läs hela berättelsen
Jonas_Bjornange_Horisontell

Jonas Björnänge

Min glutenfrihet Jonas Björnänge bor i Löddeköpinge med fru och…

Läs hela berättelsen
Läs alla berättelser