Pajdeg till matpajer

Ingredienser

  • 4,5 dl Finax Glutenfri Mjölmix (ca 225g) alt. Finax Glutenfri Lågprotein mjölmix
  • 150 g margarin
  • 4 msk kallt vatten
  • 1/2 tsk salt

Pajdeg till matpajer

Här hittar du recept till pajdeg och tips på massa goda fyllningar!

Gör så här

  1. Hacka samman margarin, mix och salt till en grynig massa.
  2. Tillsätt vattnet och arbeta hastigt ihop degen. Låt den vila övertäckt i kylskåp ca 30 minuter.
  3. Kavla ut degen på mjölat bakbord till en rund kaka, så stor att den täcker formens botten och kanter. Lägg degen i en smord form och tryck till den.
  4. Sätt ugnen på 225º.
  5. Förgrädda pajen i 225° ca 15 minuter.
  6. Lägg i önskad fyllning i din pajdeg och grädda i ugnen ytterligare ca 25 min eller tills äggstanningen stannat.

Tips

  • Nedan hittar du tips till olika pajer och fyllningar!

Skink- & broccolipaj

  • Fint skuren skinka
  • 1 broccoli
  • 1gul lök
  • Äggstanning: 3 ägg, 2,5 dl mjölk, ½ tsk salt, 1 krm svartpeppar.

Fransk ostpaj

  • 150 g rökt skinka, bog eller kassler
  • 1 liten purjolök
  • 3 ägg
  • 3 dl mjölk
  • 1 krm salt
  • 4 dl riven ost, gärna med mycket smak

Purjolökspaj

  • 2 purjolökar (ca 400g)
  • 2 gula lökar
  • 3 ägg
  • 250g Keso
  • ½ tsk salt eller örtsalt
  • 2 dl riven ost

Ost- och krabbpaj

  • 3 ägg
  • 2 dl vispgrädde
  • 2 krm salt
  • 1 burk krabba (ca 110g)
  • 4 msk hackad dill

Ansjovispaj med champinjoner

  • 2 ägg
  • 2 dl vispgrädde
  • 1 burk ansjovisfilé (ca 50g)
  • 1 burk skivade champinjoner (ca 200g) eller färska
  • 1 msk smält smör (att fräsa champinjonerna i)

Ostpaj med squash-zuccini

  • 1 zuccini el. 1 squash (ca 350g)
  • 2 gula lökar
  • 3 msk margarin
  • 2 dl riven lagrad ost
  • Äggstanning: 3 ägg, 2,5 dl mjölk, ½ tsk salt, 1 krm svartpeppar.

Paj med päron och ädelost

  • 2 dl creme fraiche
  • 3 ägg
  • 125 g ädelost
  • ½ tsk salt
  • ½ tsk svartpeppar
  • 1 stort moget päron
  • 1 msk smält smör till pensling (päron)
  • 25 g valnötter till garnering

Gör så här päron och ädelostpaj

  • Blanda ihop samtliga ingredienser som vanligt och fyll pajskalet. Skär päronet i tunna klyftor och lägg dem i ett vackert mönster – garnera med valnötterna.

Tomatpaj med vitlök

  • 1 stor gul lök
  • ½ msk olja
  • 1 burk krossade tomater
  • 2 vitlöksklyftor
  • ½ tsk salt
  • 1 tsk svartpeppar
  • 1 kruka basilika
  • 250g körsbärstomater, blandade färger

Lökpaj med ansjovis

  • 2 gula lökar
  • 1 msk smör
  • 2 burkar ansjovisfilé
  • ½ burk svarta oliver (ca 240g)
  • 3 msk kapris
  • Äggstanning: 3 ägg, 2,5 dl matlagningsgrädde, 1 dl matyoghurt, 1,5 tsk svartpeppar, 1 dl riven ost.

Vår Glutenfrihet

Susanne-Persson-Barnbarn-2500x1655

Susanne Persson

Susanne Persson är en glad medelålders person som bor i Kris...

Läs hela berättelsen
Henrik_Bergqvist_Horizontal

Henrik Bergqvist

Henrik Bergqvist är 47 år gammal, egen företagare som i dags...

Läs hela berättelsen
Petra_Horisontell

Petra ter Laak

Petra har själv valt att äta glutenfritt. Läs Petras berätte...

Läs hela berättelsen
Louise_Lofdahl_Horisontell

Louise Löfdahl

MIN GLUTENFRIHET Att vara allergisk mot vetestärkelse kan innebära stora…

Läs hela berättelsen
Jonas_Bjornange_Horisontell

Jonas Björnänge

Min glutenfrihet Jonas Björnänge bor i Löddeköpinge med fru och…

Läs hela berättelsen
Läs alla berättelser