Grovt matbröd

Ingredienser

  • 4 dl vatten
  • 1 dl linfrö
  • 2 dl bovete
  • 50 g jäst
  • 2 dl vatten
  • 50 g rumsvarmt smör eller margarin
  • 1/2 dl mörk sirap
  • 1 msk ättiksprit
  • 2 tsk salt
  • 1 msk brödkryddor
  • 13-14 dl Finax Glutenfri Mjölmix (800 g)
  • smör eller margarin

Grovt matbröd

För dig som gillar det lite grövre brödet! Ger 2 bröd.

 

Gör så här

  1. Börja med att koka upp 4 dl vatten och häll det hett över linfrö och bovete som mätts upp i en bunke. Rör om och ställ skållningen åt sidan att vila till fingertemperatur, under bakduk.
  2. Smula ner jästen i den ljumma skållningen. Tillsätt 2 dl fingervarmt vatten och rör om tills jästen är upplöst.
  3. Klicka ner matfettet och tillsätt därefter de övriga ingredienserna. Vispa degen med maskin i minst 5 minuter.
  4. Låt degen vila i bunken under bakduk i ca 30 minuter.
  5. Stjälp upp degen på bakbord som mjölats med lite mjölmix. Dela den i två lika stora bitar som formas till avlånga bröd.
  6. Lägg bröden på bakpappersklädd plåt och ställ dem att jäsa i ca 20 minuter, under bakduk. Sätt ugnen på 225º.
  7. Grädda de färdigjästa bröden i nedre delen av ugnen i ca 40 minuter.
  8. Smält lite smör eller margarin att pensla över bröden direkt då de tagits ur ugnen.

Vår Glutenfrihet

Susanne-Persson-Barnbarn-2500x1655

Susanne Persson

Susanne Persson är en glad medelålders person som bor i Kris...

Läs hela berättelsen
Henrik_Bergqvist_Horizontal

Henrik Bergqvist

Henrik Bergqvist är 47 år gammal, egen företagare som i dags...

Läs hela berättelsen
Petra_Horisontell

Petra ter Laak

Petra har själv valt att äta glutenfritt. Läs Petras berätte...

Läs hela berättelsen
Louise_Lofdahl_Horisontell

Louise Löfdahl

MIN GLUTENFRIHET Att vara allergisk mot vetestärkelse kan innebära stora…

Läs hela berättelsen
Jonas_Bjornange_Horisontell

Jonas Björnänge

Min glutenfrihet Jonas Björnänge bor i Löddeköpinge med fru och…

Läs hela berättelsen
Läs alla berättelser