Butterkaka

Ingredienser

  • 5 dl mjölk
  • 600 g (ca 10 dl) Finax Glutenfri Mjölmix + 0,5 dl till utbakning
  • 2 msk Finax Psyllium
  • 50 g jäst alt. 17 g torrjäst
  • 100 g smör eller margarin
  • 1-1,5 dl strösocker
  • 0,5 tsk salt
  • 100-150 g rumsvarmt smör, 0,5 dl socker, 1-2 tsk kanel
  • Pärlsocker alt. flagad mandel

Butterkaka

Krämig och go butterkaka! Perfekt att bjuda svärmor på en söndag!

Gör så här

  1. Smält smör och tillsätt ljummen mjölk ca 37º.
  2. Blanda i Finax Psyllium och jäst, låt svälla ca 10 minuter.
  3. Tillsätt övriga ingredienser och blanda till en deg, ca 5 minuter med degkrok.
  4. Låt degen vila i bunken under bakduk, ca 10 minuter.
  5. Mjöla bordet med mjölmixen och dela dgen i 2 delar. Kavla ut till plattor och bred ut fyllningen.
  6. Rulla ihop din butterkaka och dela i 19 bitar. Lägg bullarna i en rund form ca 25 cm i diameter och låt jäsa övertäckta ca 45 minuter.
  7. Pensla med ägg och strö över pärlsocker alt. flagad mandel och grädda i nedre delen av ugnen, 225º, 25-30 minuter.

Tips

  • Strö Marsanpulver i din butterkaka istället för kanel och socker.

Vår Glutenfrihet

Susanne-Persson-Barnbarn-2500x1655

Susanne Persson

Susanne Persson är en glad medelålders person som bor i Kris...

Läs hela berättelsen
Henrik_Bergqvist_Horizontal

Henrik Bergqvist

Henrik Bergqvist är 47 år gammal, egen företagare som i dags...

Läs hela berättelsen
Petra_Horisontell

Petra ter Laak

Petra har själv valt att äta glutenfritt. Läs Petras berätte...

Läs hela berättelsen
Louise_Lofdahl_Horisontell

Louise Löfdahl

MIN GLUTENFRIHET Att vara allergisk mot vetestärkelse kan innebära stora…

Läs hela berättelsen
Jonas_Bjornange_Horisontell

Jonas Björnänge

Min glutenfrihet Jonas Björnänge bor i Löddeköpinge med fru och…

Läs hela berättelsen
Läs alla berättelser