Glutenfakta

  • Gluten är ett protein som bara finns i sädesslagen vete, råg och korn.
  • Glutenfria produkter är baserade på vetestärkelse där proteinet gluten är borttaget. Produkterna kan även vara baserade på majs eller risstärkelse.
  • Som glutenintolerant är det lätt hänt att du får i dig för lite fiber eftersom du inte kan äta bröd bakat på mjöl från vete, råg eller korn.
  • Om du som glutenintolerant äter mat med gluten skadas tunntarmens slemhinna. Tarmluddet blir förstört och tarmens förmåga att ta upp och ta hand om näringsämnen som till exempel järn och vitaminer försämras.
  • Det är viktigt att du aldrig slarvar med maten. Även små mängder gluten kan skada tarmen.
  • Glutenintolerans växer inte bort. Är du glutenintolerant måste du hålla en glutenfri diet hela livet.

Vår Glutenfrihet

Susanne-Persson-Barnbarn-2500x1655

Susanne Persson

Susanne Persson är en glad medelålders person som bor i Kris...

Läs hela berättelsen
Henrik_Bergqvist_Horizontal

Henrik Bergqvist

Henrik Bergqvist är 47 år gammal, egen företagare som i dags...

Läs hela berättelsen
Petra_Horisontell

Petra ter Laak

Petra har själv valt att äta glutenfritt. Läs Petras berätte...

Läs hela berättelsen
Louise_Lofdahl_Horisontell

Louise Löfdahl

MIN GLUTENFRIHET Att vara allergisk mot vetestärkelse kan innebära stora…

Läs hela berättelsen
Jonas_Bjornange_Horisontell

Jonas Björnänge

Min glutenfrihet Jonas Björnänge bor i Löddeköpinge med fru och…

Läs hela berättelsen
Läs alla berättelser