10 glutenfria recepttips & trix

 

  1. Så hanterar du degen: Det glutenfria brödet blir saftigast om degen är relativt lös och hälls eller klickas ut i formar. Degen kan även spritsas ut till bullar med hjälp av en pappersstrut eller en plastpåse med avklippt hörn.
  2. Så får du brödet att jäsa ordentligt: Häll 1-3 tsk socker eller baksirap i degen så underlättar du jäsningen.
  3. Så får du en jämn yta på brödet: Pensla eller spraya brödet med vatten, stryk över den fuktiga ytan med en degspade eller en slickepott och strö över vallmofrön, sesamfrön eller boveteflingor innan du låter brödet jäsa, så får du en jämnare yta. Vill du inte strö frön eller flingor över brödet, då sprayar eller penslar du det med kallt vatten i slutet av gräddningen.
  4. Så håller brödet sig bäst: Det bästa sättet att förvara glutenfritt bröd är att frysa det. Låt det färdiggräddade brödet kallna, skiva det och lägg i fryspåsar. De frysta brödskivorna kan du stoppa direkt i brödrosten eller gratinera med pålägg i ugnen.
  5. Så får du mer fiberrikt bröd: Vill du ha ett bröd med högre fiberinnehåll kan du byta ut 1/4 av mjölmixen mot fibermix.
  6.  Så slipper du dammet: Glutenfritt mjöl dammar mer än vanligt mjöl. Det bästa sättet att slippa dammet är att allra först vända ner mjölmixen i degspadet med en slev eller en trägaffel. Arbeta sedan samman degen, gärna med köksmaskin eller elvisp.
  7. Så lyckas du med glutenfria limpor: När du bakar limpor ska du försöka få ytan så jämn och sprickfri som möjligt. Lägg bröden så nära varandra på plåten att de jäser samman – då får bröden stöd av varandra. Om du penslar både ovansidan och sidorna med smält margarin eller olja innan du gräddar bröden är det enkelt att dela dem när de är färdiggräddade.
  8. Så lyckas du med mjuka kakor: Blanda smaksättningen med mjölmixen innan du rör ned mjölet i degspadet. Då slipper du bearbeta degen så länge och kakan blir luftigare.
  9. Testa dig fram! Gör gärna en provkaka av degen när du bakar småkakor och småbröd. Flyter kakan ut under gräddningen kan du tillsätta lite mer mjölmix i degen. Om det är svårt att forma kakor och degen smular sig kan du tillsätta lite mer matfett eller degvätska.
  10. Så lyckas du med pajdegen: Glutenfri pajdeg blir ofta väldigt skör och kan vara svår att hantera. Det blir lättare om du lägger degen mellan två plastfolieark och kavlar ut den. Dra försiktigt av det översta plastskiktet och lyft i den understa när du placerar degen i pajformen. Dra försiktigt av det andra plastarket och tryck ut pajdegen i formen. Nagga kanten som vanligt med en gaffel och förgrädda pajskalet ca 10 min i 175° innan du fyller det. Om du byter ut halva mängden matfett mot Kesella blir pajskalet starkare.


Minirecept

  • Mjölmix i matlagning: Sås till 1 portion: 3/4–1 tsk matfett, 2 tsk mjölmix, 1 dl vätska (grädde, mjölk, vatten, utspädd buljong eller fond).
  • Stuvning till 1 portion: 3/4–1 tsk matfett, 1 msk mjölmix, 1 dl vätska (grädde, mjölk, vatten, utspädd buljong eller fond).

 

Vår Glutenfrihet

Susanne-Persson-Barnbarn-2500x1655

Susanne Persson

Susanne Persson är en glad medelålders person som bor i Kris...

Läs hela berättelsen
Henrik_Bergqvist_Horizontal

Henrik Bergqvist

Henrik Bergqvist är 47 år gammal, egen företagare som i dags...

Läs hela berättelsen
Petra_Horisontell

Petra ter Laak

Petra har själv valt att äta glutenfritt. Läs Petras berätte...

Läs hela berättelsen
Louise_Lofdahl_Horisontell

Louise Löfdahl

MIN GLUTENFRIHET Att vara allergisk mot vetestärkelse kan innebära stora…

Läs hela berättelsen
Jonas_Bjornange_Horisontell

Jonas Björnänge

Min glutenfrihet Jonas Björnänge bor i Löddeköpinge med fru och…

Läs hela berättelsen
Läs alla berättelser